Бъдни вечер и Коледа с малките второкласници

Пресъздаване на българските  народни обичаи свързани с Бъдни вечер и Коледа от малките второкласници под ръководството на г-жа Н. Радева

На 21.12.2017 година малките второкласници пресъздадоха българските  народни обичаи свързани с Бъдни вечер и Коледа  под ръководството на г-жа Н. Радева.

С помощта на своята учителка и гостуващите: родител Даниела Христова и бившата им преподавателка от ОДЗ „Здравец“ Адриана Караджова показаха дейностите, свързани с тези празници – предпразнично почистване на къщата; запалване на огъня в къщата и кандилото пред иконата на света Богородица.

Подготовката за празника – приготвяне на ястия; омесване на празничната погача и поставяне на късметите; приготвяне на баница с тиква се оказаха вълнуващи за малките палавници. Те представиха  коледни народни песни, поставянето  на бъдника в огнището, посрещането на коледарите и даруването им. Присъстващите бяха впечатлени от прекрасно поднесените  от децата  дейности – поставяне на празничната трапеза на земята върху слама, празнична молитва, вечерята с  разчупване на питата с късмети и поставяне на парче пред иконата на света Богородица. Второкласниците показаха  по стар български обичай търкалянето  в сламата и направата  на  гнездо от нея. Най-накрая те поставиха гнездото върху дърво.

Учениците за пореден път под ръководството на своите преподаватели показаха, че в нашето училище се пази българският дух и традиции.